Hur startar man podcast? Vilka saker måste du tänka på, införskaffa och planera in?
Vi berättar vad du behöver veta för att komma igång!
Vad handlar podden om? Vad gör det ämnet aktuellt och intressant? Hur ska ämnet presenteras? Och vem är det tänkt att podden riktar sig mot? Ringa in temat för podden, och utgå från det.
Hur lång ska podden vara? Vilka segment ska ingå? Hur ofta kommer den ut? Tänk på hur podden ska vara uppbyggd. Vissa poddar gör sig kända och omtyckta med specifika segment – ibland kan formen vara kärnan i hela podden!
Öva, öva, öva. Spela in din/era röster för att höra hur de låter. Finns det ett ord eller uttryck som upprepas, som kan störa lyssnaren? Hur är volymen? Hur fungerar dynamiken om ni är flera?
Lyssna på olika poddar, med olika personer, upplägg och i olika genrer. Vad tycker du att de gör bra? Vad hade du velat ändra på? Vad önskar du att du hittat på själv? När du lyckas peka finger på vad du gillar är du ett steg närmare i att skapa en podd som du själv kommer gilla.
Det är viktigt att du har en stilla miljö som är fri från störande bakgrundsljud, med undantag för när du vill att den miljö som du befinner dig i under inspelningen ska berätta en historia med sin ljudbild.
Utöver ljudnivån på den miljö där du spelar in din egen podcast, är det även viktigt med akustiken. Om du sitter i ett rum som ekar blir ljudkvaliteten inte bra. Det ideala är att spela in din podd i ett litet rum med många mjuka ytor.
Med hjälp av ljudabsorbenter från exempelvis ljudabsorbenter.eu, eller Elite Kontorsmöbler samt med ljuddämpande inredning såsom mattor, kuddar och andra textilier, kan du skapa en behagligare ljudbild och bättre akustik vid inspelning.
TIPS! Om du inte har tillgång till ett rum med bra akustik, kan du alltid hyra in dig på ett kontorshotell hos Quick Office eller hos liknande verksamheter som erbjuder kontorsplatser och kontorsrum med möjlighet att bedriva din podcasting-verksamhet.
Bra ljudkvalité är helt avgörande för din podcast. Mikrofonen är såklart en budgetfråga – helst ska alla som talar ha en egen mikrofon och helst ska mikrofonerna komma med stativ så att de är i rätt höjd och stabila. En portabel inspelare är också en bra idé om du vill göra podcast i språng. Om du har en låg budget är ett rum med bra akustik extra viktigt. Vi rekommenderar följande mikrofoner!
Kill your darlings, om helheten kräver det. I redigeringen måste du alltid tänka på hur du presenterar innehållet mottagarvänligt. Lita inte på att dina lyssnare har varit med från början, gör det inte svårt för dem att följa diskussionen. Slopa även alla extraljud och -intryck som kommer förvirra lyssnaren. Ett populärt och gratis redigeringsprogram är till exempel Audacity!
För att publicera din podcast behöver du en ek. poddhotell. Det är en sida som inkvarterar din podcast och ger dig ett RSS-flöde. RSS gör att dina lyssnare kan prenumerera på din podcast. Tre populära och pålitliga alternativ är Soundcloud, Libsyn och Podbean.